HTML

Cloudsourcing

Crowdsourcing és cloudsourcing elméletben és gyakorlatban

Linkblog

A Legót mindenki ismeri, majdnem mindenkinek volt legalább egy kis dobozzal, és mindenki lépett is már rá, vagyis nagyjából ötven éve a gyerekek személyiségfejlődésének megkerülhetetlen része.

Aki játszott Legóval, azok közül valószínűleg sokakkal előfordult, hogy egy olyan elemre volt égető szüksége, ami nemcsak, hogy nem volt a készlet része, de egyáltalán a világon sem létezett. És mindenki agyában születtek elképzelések, hogy milyen jó lenne ezt vagy azt megépíteni, de a meglévő elemekből sajnos nem lehet…

 A Lego japán ágának dolgozói is átélhettek hasonló helyzeteket gyerekkorukban, mert néhány éve egyedi Lego-elemeket lehetett tervezni egy speciális szoftverrel, tavaly pedig a Cuusoo (japán szó, jelentése: kívánság) ötletmegvalósító oldallal együttműködésben létrehozták a LEGO Cuusoo projektoldalt, ahol a legkülönfélébb, akár teljesen elszállt konstrukció-ötleteket lehet megosztani. Ezután pedig már csak meg kell várni, hogy tízezer ember szavazzon az ötletre, mert ez esetben a Lego megfontolja az ötlet megvalósítását. Ha gyártásra érdemesnek minősítik, a bevétel 1%-a az ötletgazdát illeti. Ez aztán a motiváció!

Az első ötlet néhány napja valósult meg: ez a Shinkai 6500, ami Japán büszkesége, a legmélyebbre merülni képes ember irányította tengeralattjáró 1:60 arányú modellje.

A crowdsourcing adta előnyökre (mint a fogyasztók bevonása a termék kialakításába, és ezáltal érzelmi kötődés kialakítása) építkezve [:)] az eladás is biztosított, hiszen ha tízezer támogató már szavazott az adott ötletre, akkor nagy bukás már nem lehet az eredmény.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cloudsourcing.blog.hu/api/trackback/id/tr963041678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása