HTML

Cloudsourcing

Crowdsourcing és cloudsourcing elméletben és gyakorlatban

Linkblog

Az iPhone a világ megkerülhetetlen tényezőjévé vált: mindenhol ott van és egyre több mindent tud, méghozzá annyira, hogy most már szó szerint látásra is lehet használni. A VizWiz nevű új alkalmazás a crowdsourcing fantasztikus vívmánya: virtuális szemként működik látássérültek számára, nagyban megkönnyítve így a mindennapi életüket. A lényegi tényező nem is a hardver vagy a szoftver, hanem a fejlesztés mögött álló közösség, akik azon dolgoznak, hogy a technika segítségével tegyenek egyszerűbbé a vakoknak esetleg elképzelhetetlenül bonyolult hétköznapi feladatokat.

Az alkalmazást a New York állambeli University of Rochester humán-komputer-interakciós kutatócsoportja fejlesztette ki, és azon az elképzelésen alapul, hogy a látássérült felhasználó, ha mindennapi életében vizuális kihívásba vagy akadályba ütközik, lefényképezi a problémát, majd egy hangos kérdés kíséretében elküldi a rendszernek, és néhány másodpercen belül már választ is kap. A feladatok széles skálán mozognak, de a felhasználók leggyakrabban dokumentumok, címkék, feliratok olvasásában, utcai tájékozódásban kérnek segítséget. A tesztidőszak sikeresnek bizonyult, átlagosan 2 percen belül érkezett válasz a kérdésekre, és a kérdések 87%-a sikeresen megoldódott.

 

 A crowdsourcing pedig a kérdésekre való válaszadáskor jön a képbe, méghozzá többféleképpen. A felhasználó beállíthatja, hogy milyen csatornákon keresztül várja a választ: az egyik lehetőség az Amazon Mechanical Turk, ahol anonim és a felhasználó számára ismeretlen emberek válaszolnak; de emellett segíthetnek az illető ismerősei a Twitteren, illetve egy vagy több konkrét címzett emailben, ami pedig a személyes ismeretség előnyét adja, és mindezt a rendszer még megtámogatja az IQ Engines képfelismerő alkalmazással, a párhuzamos válaszok pedig a pontosságot segítik elő.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cloudsourcing.blog.hu/api/trackback/id/tr802975652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása